ΕΙΡΜΟΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δραστηριότητες εντός οικοτροφείου: Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα απασχόλησης περιλαμβάνει ομάδα ζωγραφικής, μαγειρικής, εκπαιδευτικών παιχνιδιών, χορού και αθλητικών δραστηριοτήτων. Εκτός από τις ομάδες οι ένοικοι ενθαρρύνονται και ατομικά, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Κάποιοι παίζουν χαρτιά, άλλοι διαβάζουν εφημερίδα ή περιοδικά, άλλοι ακούνε μουσική κ.α.
Επίσης, κάθε πρωί γίνεται ομάδα καφέ- συζήτησης. Καθημερινά, η ομάδα μαζεύεται με μια κούπα καφέ στο χέρι και συζητά για όλα τα καθημερινά θέματα, με καλή διάθεση και  χιούμορ. Η δημιουργική απασχόληση έχει κεντρική σημασία στη λειτουργία του Οικοτροφείου, καθώς βοηθά στην κινητοποίηση και στην ανάπτυξη της εκφραστικότητας των ενοίκων.

Δραστηριότητες εκτός Οικοτροφείου: Σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούνται έξοδοι σε μουσεία, θέατρα, πάρκα ή σε καφετέριες. Επίσης, μια ομάδα ενοίκων συμμετέχει σε πρόγραμμα ιπποθεραπείας και σε προπόνηση bowling. Τέλος, δύο φορές τον χρόνο πραγματοποιούνται ολιγοήμερες αγροτουριστικές και θερινές διακοπές αντίστοιχα. Η παραθέριση αποτελεί για τους περισσότερους ενοίκους την μοναδική ευκαιρία να αλλάξουν τη ρουτίνα τους και να ζήσουν για λίγες μέρες σε διαφορετικούς ρυθμούς.
Κατά τη διάρκεια των εξωτερικών δραστηριοτήτων οι ένοικοι εκπαιδεύονται σε κοινωνικές δεξιότητες και στην ασφαλή μετακίνηση, έτσι ώστε σταδιακά να ενσωματώνονται στην κοινότητα. Η τακτική επαφή των ενοίκων με την κοινότητα βοηθά στην άρση της προκατάληψης και του κοινωνικού αποκλεισμού, που συχνά αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Επαφή με τις οικογένειες των ενοίκων: Η διατήρηση της επαφής και η ενδυνάμωση των σχέσεων των ενοίκων με τις οκογένειές τους είναι πρωτεύουσας σημασίας. Για αυτό το λόγο σε τακτικά διαστήματα οι ένοικοι ανταλλάσσουν επισκέψεις με τους συγγενείς τους. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα  παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους συγγενείς των ενοίκων.
You are here Δραστηριότητες