ΕΠΟΧΗ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ζωγραφική: Στις ομάδες ζωγραφικής οι ένοικοι έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, να απασχοληθούν δημιουργικά και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Μαγειρική: Μια φορά την εβδομάδα οι ένοικοι δοκιμάζουν το ταλέντο τους στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική και παράλληλα απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών τους.

Βόλτες: Οι έξοδοι για καφέ και περίπατο βοηθούν τόσο στην κοινωνικοποίηση όσο και στην ψυχαγωγία των ενοίκων.

Εξάσκηση στην αυτονομία: Οι ένοικοι βοηθιούνται να πιστέψουν στις δυνατότητές τους και να αρχίσουν σταδιακά να προσέχουν τον εαυτό τους. Η εξάσκηση στην αυτονομία είναι εξειδικευμένη ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ένοικου. Μπορεί να αφορά απλά πράγματα όπως το να μαθαίνει κάποιος να τρώει μόνος ή να περπατά χωρίς υποστήριξη, έως και πιο σύνθετα όπως το να μπορεί κάποιος να μετακινείται με λεωφορείο ή να ψωνίζει από καταστήματα.

Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων:
Οι ένοικοι προσκαλούνται σε έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας από αυτόν που πιθανόν γνώριζαν ζώντας μέσα στα ιδρυματικά πλαίσια.

Χορός: Οι ένοικοι επιλέγουν συνήθως παραδοσιακή μουσική. Ο χορός βοηθά την κινητικότητά τους και ταυτόχρονα δείχνουν να το διασκεδάζουν.

Βοηθητικές εργασίες: Για να μπορούν οι ένοικοι να νιώθουν άνετα και ότι βρίσκονται στο σπίτι τους είναι σημαντικό να συνεισφέρουν, ανάλογα με το επίπεδο των δυνατοτήτων τους, στην φροντίδα του χώρου. Βάσει αυτής της οπτικής, οι ένοικοι αντιμετωπίζονται ως άτομα με δυνατότητες, που μπορούν να προσφέρουν και να συνεργαστούν με τους άλλους και όχι ως «ανήμποροι ασθενείς».

Ομάδες συζήτησης: Ο καφές μας φέρνει πιο κοντά και μας εμπνέει να κουβεντιάζουμε. Καθημερινά, η ομάδα μας μαζεύεται με μια κούπα καφέ στο χέρι και συζητά για όλα τα καθημερινά θέματα που μας απασχολούν, με καλή διάθεση και  χιούμορ.

Ατομική απασχόληση: Εκτός από τις ομάδες οι ένοικοι ενθαρρύνονται και ατομικά, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Κάποιοι παίζουν χαρτιά, άλλοι διαβάζουν εφημερίδα ή περιοδικά, άλλοι ακούνε μουσική κ.α.

Διακοπές: Η παραθέριση αποτελεί για τους περισσότερους ενοίκους την μοναδική ευκαιρία να αλλάξουν τη ρουτίνα τους και να ζήσουν για λίγες μέρες σε διαφορετικούς ρυθμούς.
You are here Δραστηριότητες